In de herfst van 2019 biedt de Projectgroep Toerusting, Groningen-Drenthe opnieuw een cursus Suïcide-preventie aan. Terwijl in het buitenland al langer aan preventie op dit gebied wordt gedaan, staat het in Nederland nog in de kinderschoenen. En dat terwijl in ons land jaarlijks bijna tweeduizend mensen sterven ten gevolge van zelfdoding. Nog wat cijfers: per jaar doen negentigduizend mensen een poging en nog heel veel meer mensen (ongeveer vierhonderdduizend) denken er wel eens aan. In eerste instantie denk je van jezelf dat je misschien nooit in je leven met zelfdoding te maken hebt gehad, maar denk je er langer over, dan blijkt meestal dat ook jij er – op wat voor wijze dan ook – mee van doen hebt gehad.

De cursus geeft natuurlijk een inleiding op de suïcideproblematiek. De volgende gespreksvragen aan de orde: Hoe maak ik het onderwerp bespreekbaar? Wat zijn eigenlijk de signalen en hoe herken ik die? Welke vervolgstappen moet ik nemen? De Kerk heeft een visie op suïcide en ook die komt aan de orde.

Deze cursus is niet bedoeld voor mensen die het verlies van een dierbare te verwerken hebben die overleden is t.g.v. zelfdoding. Ook is de cursus niet bedoeld voor mensen die zelf met suïcidaliteit worstelen.

N.B.: deze cursus is inhoudelijk een herhaling van de cursus die in de herfst van 2018 in Hoogeveen is gegeven.

Waar en wanneer:   Bedum (de dinsdagavonden 29 oktober en 12 november plus een terugkomavond op dinsdagavond  26 november).  Adres: Grotestraat 47, 9781 HB (pastorie naast kerk). Parkeergelegenheid: achter kerk (links langs kerk rijden). Maximum aantal deelnemers: twaalf. De avonden zijn van 18.00 uur – 21.00 uur. We beginnen met een broodmaaltijd.

Voor wie: Voor leden van bezoekersgroepen, wijkcontactpersonen, evt. leerkrachten en mensen die bezig zijn in de jongerencatechese, en verder voor allen die belangstellend zijn.

Door wie: Solidair Groningen & Drenthe. Inleiders: Astrid Agterkamp en Violet Pot.

Kosten: € 25,- per persoon. Deze kosten kunt u mogelijk declareren bij Parochiële Caritas Instelling of parochiebestuur.

Aanmelding: vóór 9 oktober a.s. bij Vicariaat Groningen-Drenthe t.a.v. mevr. L. Winter Ubbo Emmiussingel 79, 9711 BG Groningen; email: vicariaatgrdr@bisdom.nl